matpaaminutter logo

Morsdag 🌸 Gi ett år med matpaaminutter.no for 299,- 🌸 Kjøp her

Rotmos

Picture of dish

Serveres som tilbehør til de fleste kjøtt og fiskeretter. Spesielt godt sammen med pølser, svinekjøtt og lam. Dette er ikke kålrotstappe som jeg lager på julaften, for i den har jeg verken gulrot eller muskat i. Den lages på samme måte hvert eneste år😀 Rotmos smaker ekstra godt på høsten og vinteren!

Rotgrønnsaker kokt i lettsaltet vann, som deretter blir most og tilsatt en skvett fløte og smør er det vi på godt norsk kaller rotmos, eller rotstappe!

Serveres som tilbehør til de fleste kjøtt og fiskeretter. Spesielt godt sammen med pølser, svinekjøtt og lam. Dette er ikke kålrotstappe som jeg lager på julaften, for i den har jeg verken gulrot eller muskat i. Den lages på samme måte hvert eneste år😀 Rotmos smaker ekstra godt på høsten og vinteren!

Før var dette "billigmat", men med dagens priser på kålrot, gulrot, sellerirot og andre rotgrønnsaker, er det dessverre ikke det lengre. Heldigvis er norske poteter fremdeles til en overkommelig pris.

Sykeste matprisene

Tidligere ( før sommerens sinnsyke prishopp) var dette svært billig å lage. Nå har de norske grønnsakene økt betraktelig i pris. Noe av det syns jeg er hårreisende. Som at en agurk skal koste 26,90 kr. Det er ikke lenge siden den økte fra en tier, til 16,90 og så rundet den 20 kroner i sommer, før den igjen bykset opp igjen i høst.

Det er en ting som jeg irriterer meg stadig vekk over. Nemlig at blomkål, brokkoli, squash, aubergine, avokado, mango, kiwi og granatepler ( og sikkert flere) har stykk pris i stedet for kilopris.

Et lite slapt blomkålhode på 200 gram skal koste det samme som det på 600 gram. Det må jo bare bli matsvinn av sånt. For hvem velger vel det minste blomkålhodet i disse dager?! Det samme gjelder de andre grønnsakene og fruktene jeg ramset opp.

Vi prøver å handle de fleste grønnsaker på en Mango, et supermarked som selger mat fra hele verden. Det er ikke uten grunn at de har triplet omsetningen sin på frukt og grønt siste halvåret.

I Der selges for eksempel både squash og aubergine til 34-39,90 pr kilo. I mens dagligvarekjedene tar betalt pr. stk. Som tidvis tilsvarer 99 pr. kilo. Granatepler koster på butikk mellom 15-25 kr pr. stk. imens Mango og andre asiatiske fortetninger tar 25kr pr Kilo. Det er svært mye å hente her om du bruker mye frukt og grønt. De tar fremdeles 10 kr for agurken og er du glad i kiwi, selges den for 29,90 pr. kilo. Butikk 4-8 kr pr stk. Men nok om det, kommer en video om dette snart på minAM konto,

INSTAGR

Signering av Den store airfryer kokeboka

Håper vi sees❤

Oppskrift Rotmos ca. 4 porsjoner

  • 500 g skrelt kålrot
  • 200 g skrelt gulrot
  • 300 g skrelte poteter
  • 4 ss lett matfløte
  • 1 ss godt smør
  • 1 ts salt
  • 1 ts sort pepper ( juster gjerne mengden, jeg liker godt pepper i rotmos)
  • 1/2 ts muskatnøtt

Slik gjør du

  1. Kutt grønnsakene opp i terninger. Desto mindre du kutter dem, desto raskere blir de ferdigkokte. Kok dem møre i lettsaltet vann.
  2. Hell vannet av kokevannet og mos grønnsakene med stavmikser eller en grønnsaksmoser. Ha i smør og fløte og smak til med salt, pepper og muskatnøtt.

Kommentar:

Du må gjerne bruke sellerirot i rotmos og eller pastinakk. Vi brukte de rotgrønnsakene vi hadde tilgjengelig.

Vi spiste det sammen med kokte poteter, kjøttpølser og brokkoli.

Flere oppskrifter

NYHETSBREV

Meld deg på nyhetsbrevet for å motta nyttige tips og inspirasjon.


Copyright © MATpaaMiNUTTER 2025

Utviklet av Membership. Drevet av Subrite CRM.