Ovnsbakt kveite med smørsaus og gulrotpure
Jeg elsker sjømat og kveite er definitivt på min topp 3 liste. Dette er kanskje et av de fiskemåltidene jeg kunne valgt som mitt siste måltid, hvis jeg sto ovenfor et valg! Kveiten valgte jeg og langtidssteke i ovnen på 50℃. jeg satt den inn i ovnen like etter frokost og lot den stå i 6 timer. Du kan selvsagt gjøre prosessen kortere og steke med høyere temperatur, men vil anbefale dette. Du vil få en aha opplevelse. Smakskombinasjonene her er uslåelig spør du meg, i tillegg er tallerken et syn i seg selv med de flotte fargene. Dette er et skikkelig festmåltid som vil gjøre deg skikkelig mett og god. Det eneste minuset, er at kveite er dyrt. Veldig dyrt. Jeg betalte 486 kroner for 800 g. Men som dere kanskje vet, så har Meny 30% rabatt på fersk fisk hver uke, mener det er tirsdager. Så kan lønne seg å ta turen dit, eller undersøke om det er noen lokale fiskere i området som du kan kjøpe av.
Oppskrift 2-3 personer
- 800 g kveite med skinn og ben
- Salt og pepper
- 2 ts smør
Gulrotpure
- 500 g gulrot
- 1 ss meierismør
- ½ dl lett matfløte
- Salt og pepper
Smørsaus
- 1 sjalottløk
- 1 dl hvitvinseddik
- 1 dl hvitvin, eller eplejuice
- 1 dl lett matfløte
- 120 g meierismør
- Sitron
- Salt og pepper
Syltet rødløk
- 3 rødløk
- 2 dl 7%eddik
- 1 dl vann
- 50 g sukringold
- Nykvernet pepper
Tilbehør forslag
Kokte poteter
brokkoli
Slik gjør du
- Legg skivene med kveite i en ildfast form. Ha en liten smørklatt på hver av stykkene i tillegg salt og pepper.
- Fyll så på med 3 dl vann og dekk formen med aluminiumsfolie. Sett i ovnen på over -og undervarme 50℃. La den stå i 4-8 timer. Juster temperaturen opp om du vil ha den raskere ferdig.
- Lag den syltede løken. Skjær løken i ringer. Kok opp vann, eddik, sukrin gold og pepper. Bruk en visp til å røre rundt. Når sukkeret er oppløst kan du helle den varme laken over løken. Ha det gjerne på et sterilt glass med lokk. Da holder det seg lenge i kjøleskapet.
- Kok gulrøttene til dem er møre og mos dem med stavmikser eller en blender. Ha i smør, fløte og smak til med salt og pepper.
- Ha sjalottløk hvitvinseddik og hvitvin eller juice i en kjele. La det småkoke til væsken er godt redusert og litt sirupaktig.
- Tilsett fløte og kok opp. Pisk så inn smør. Litt og litt. Pass på at det ikke koker. Du kan dra kjelen litt til siden, men husk at den skal være nær et kokepunkt.
- Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Sil sausen.
- Anrett kveite sammen med smørsaus, gulrotpure og syltet rødløk. Eventuelt med kokte poteter og brokkoli