Blomkålgrateng med sprøstekt Parmaskinke | matpaaminutter

Er det en grateng du bør prøve, så er det denne! En aldeles nydelig blomkålgrateng toppet med deilig og sprø parmaskinke.

Blomkål er en av mine favoritt grønnsaker. Det er veldig mye godt du kan lage av og med blomkål. Gratengen Passer utmerket som tilbehør til grillmat, men også til de fleste andre kjøtt og fiskeretter. Men den kan også nytes alene som den er.

Ønsker du å droppe parmaskinken er det også helt greit. Da får du en deilig kjøttfri grateng. Men det er ekstra godt med den salte skinken sammen med blomkål.😃

Boka begynner å ta skikkelig form❤

Som mange av dere sikkert har fått med dere, så skal jeg altså gi ut kokebok denne høsten! Dette blir derfor første oppskrift denne uka. Skal prøve mitt beste for å få ut enda en på søndag.

Denne uken her har vi virkelig jobbet på spreng for å «lande» de siste endringer, bilder og tekst.

Vi hadde besøk av en fotograf tidligere i uken som skulle ta bilder til boka. Vi hadde det utrolig artig og det var gledelig at også fotografen elsket det han fikk servert av retter som kommer i boka. Vil du lese mer om bokprosjektet mitt med Frisk forlag, kan du lese mer HER

Blomkålgrateng med parmaskinke
Blomkålgrateng med sprøstekt parmaskinke

Til 4 porsjoner trenger du

 • 1 blomkålhode
 • 1 stor, eller 2 små sjalottløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 ss smør
 • 2 toppede spiseskeer med hvetemel
 • 4 dl melk
 • 1 dl kokekraft fra blomkål
 • 100 g revet ost, spar halvparten til topping
 • 1 egg
 • salt og pepper
 • 5-6 skive(r) parmaskinke eller lignende

Slik gjør du

 1. Del blomkålen opp i små buketter og kok den i lett saltet vann til den er mør, men ikke overkokt. Ta vare på 1 desiliter av blomkålkraften. Sil bort vannet og la blomkålen renne godt av seg i mens du lager sausen.
 2. Stek parmasinke i en tørr stekepanne eller i ovn/airfryer i 5-6 minutter, eller til den blir sprø og god.
 3. Smelt smør i en panne og tilsett finhakket løk og hvitløk. Surr til løken blir blank på medium varme. Ha i hvetemel mens du og spe på med melken( Kan gjerne varmes i forkant) litt og litt mens du stadig rører godt med en liten visp. Kok opp og la den putre noen minutter. Smak til med salt og pepper. Ha i revet ost og ett egg helt til slutt.
 4. Finn frem en smurt ildfast form. Ha litt av sausen i bunnen av formen slik at den dekkes så vidt. Legg blomkålbukettene oppå sausen, gjerne med hodet opp. Hell resten av sausen over. Grovhakk den sprø skinken og strø over hele formen. Ha til slutt resten av den revne osten på.
 5. Stek i forvarmet stekeovn på 200℃ i 25 minutter, eller til gratengen har fått en fin og gylden farge.
Blomkålgrateng hjemmelaget med parmaskinke

Hvilke oppskrifter vil du se/ha her fremover?

Er det noe spesifikke oppskrifter du ønsker å se her fremover. Eventuelt tema oppskrifter som?

Matpakketips/oppskrifter, Supper/gryter, Raske middager, Helgekos og snacks?

Jeg bruker å ha en plan, men det har vært intense måneder og trenger derfor litt hjelp fra dere til å sparke høsten i gang på kjøkkenet. For høsten er allerede på plass her i Bergen/Askøy.

Ønsker deg en skikkelig god helg❤❤

#airfryer #airfryermat #airfryertilbehør #airfryertrude #biff #boller #brød #dessert #dressing #fiskemiddag #frokost #gjærbakst #gresskar #grillmat #gryterett #høstmat #jul #kylling #lam #lunsj #mango #matpakke #panetti #pannekaker #pasta #pastasalat #pizza #salat #sauser #scampi #sjømat #smoothie #snacks #sommermat #spiseligegaver #suppe #søtpotet #taco #tapas #texmex #tilbehør #toast #turmat #vegetar #ørret

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Nyhetsbrev: Få nyeste oppskrifter direkte på epost. Trykk her for å melde deg på
Nyhet! DEN STORE AIRFRYERKOKEBOKA 2 er her. Forhåndsbestill her!
+