Nydelig og fyldig gresskarsuppe som du bare må prøve.
Jeg delte denne første gang i 2016, på Instagram. Men den fortjener virkelig en plass på bloggen også.
Dette er suppe vi lager minst 1 gang i året og da med å variere hva vi har i suppa. I år ble det kylling og en mikset blanding av grønnkål, krutonger og granateple kjerner.
Jeg deler også forslag til andre digge ingredienser du kan bruke i suppen og helt nederst finner du hjemmelaget gresskar knekk. Karmaliserte gresskarkjerner som passer perfekt som topping på suppa.
Oppdaterte bilder og noe tekst i dag, 29.10.2023
Nydelig gresskarsuppe med kamskjell, nudler, kokosmelk og karamelliserte gresskarkjerner! Skikkelig godt. Bilde fra 2021
Halloween nærmer seg
Halloween nærmer seg og mange har kanskje allerede kjøpt inn gresskar. Inkludert oss
Det vil si, vii har kjøpt, men enda ikke begynt å skjære det ut. Kjøttet inni gresskaret, er det vi bruker i denne suppa. Du må gjerne bruke flaske gresskar eller Hokkaido gresskar i stedet. Butternut ( flaske gresskaret) får du tak i året rundt i de fleste dagligvare butikker med godt utvalg av frukt og grønt. Så hvis du bruker å kaste gresskarkjøttet, prøv det i matlaging i stedet neste gang.
Lage suppe i Airfryer, eller?
Tro det eller ei, denne suppa er laget i Airfryer. Ikke selve suppa, men alle ingredienser utenom nudler og kraft, er bakt/stekt i airfryer. Har du ikke Airfryer, legg det på et bakebrett. Har du det veldig travelt og ønsker suppa fort, deler du gresskarkjøttet opp terninger og tar i panne. Da surrer du løk, hvitløk og chili i litt olje først. Deretter tilsetter du gresskarkjøttet og øvrige ingredienser. Kokes til det er mørt og kan kjøres glatt med en stavmikser eller blender.
Se tips under oppskriften, hva som passer som garnityr i gresskarsuppe.
Kamskjell stekte jeg i Airfryeren. Hadde litt smør, salt& pepper og stekte de på 200℃ i 3 minutter (forvarmet airfryeren, satt inni når jeg tok ut grønnskakene.)
Ingredienser
- Ca. 1 liter gresskar kjøtt
- olje til steking
- 4 sjalottløk
- 1 rød chili
- 1,5 ss frisk ingefær
- 1 liter vann med 2 terninger grønnsak buljong/hønsebuljong eller 2,5 ss flytende grønnsaksfond/kyllingfond
- 400ml kokosmelk
- saften av 1/2 lime
- salt& pepper
- ca. 1 ss maisenna utrørt i et par spiseskjeer kaldt vann
- 200 g ferdigstekt kyllingfilet ( jeg brukte en pakke fra Spiseklar.)
Topping med grønnkål
- 2 håndfuller grønnkål
- 1 lite granateple
- 1 dl brødkrutonger
- 1 ss olivenolje
Forslag til annet garnityr
- Nudler, eller annen type pasta
- kamskjell
- gresskar kjerner
- kjøttboller
- søtpotet i terninger
- torsk/laks
- svinekjøtt
- hardkokte egg
Slik gjør du
- Del gresskaret opp og fjern skallet. Del det opp i passe stykker, alt etter hvor travelt du har det. Fordel kjøttet utover et bakebrett eller legg i din airfryer. På samme brett/airfryer legger du hakket hvitløk og chili. Sett i forvarmet stekeovn på 200℃ , eller i Airfryer sammen med hvitløk og chili 180℃ og stek i 20-30 minutter, eller til gresskaret er gjennomstekt.
- Se tips ovenfor om du vil heller koke alt i en kjele.
- Ha alle de stekte ingrediensene over i en blender, eller i en kjele. Hell i kraft og kokosmelk. Kjør suppa glatt og smak til med sitron, salt& pepper. Jevne suppen med maisenna til ønsket tykkelse.
- Ha i det garnityret du ønsker og server når alt er klart.
Kommentar:
Bruker du hokkaido eller flaskegresskar og har en airfryer med god plass. Del gresskaret i to og fjern kjernene.
Pensle elelr spraye kjøttet med litt olje og stek det nevnt ovenfor. Bruk en skje til å grave kjøttet ut når det er mørt og gjennomstekt.
Oppskrift karamelliserte gresskarkjerner
- 2,5 dl gresskarkjerner
- 3 ss Sukrin Maple sirup eller lignende
- 2 ss sukrin gold eller lignende
- 2 ts flaksalt
Slik gjør du
- Hell gresskarkjerner over på et brett/form som passer din airfryer, eller på bakebrett for ovnen.
- Spre kjernene utover. Hell på sirup, gold sukker og saltet. Bland det hele med en skje. Sett i Airfryer i 10 minutter, rør halvveis etter 5 minutter (uten forvarming)
- Spre den klissete blandingen utover et bakepapir og la de stivne. Når de er passe nedkjølt, knekkes de lett opp med fingrene. Om du vil, kan du grovhakke de med en kniv.
- Oppbevares i tett boks, eller på glass!
Kommentar:
«knekket» er godt å knaske på, på samme måte du knasker nøtter. Samtidig som de er perfekt å ha i salater og supper!
For andre oppskrifter med gresskar, se bare HER
Her finner du både pasta, boller, fries m.m.
ha en nydelig fin søndag❤️❤️