Hjemmelaget AIOLI, eller hvitløksmajones som det egentlig er, lager du selv på minutter.
Her og nå får du hele 3 digge aioli oppskrifter. Denne hvitløksduftende herligheten av en majones, kan brukes som dipp og eller som dressing m.m.
Her får DU hele 3 varianter av meg, som passer perfekt til sommermaten.
Variantene er:
- Klassisk aioli
- curry aioli
- Chili aioli
Hvis du først har smakt hjemmelaget AIOLI, vil du sannsynligvis lage den på egenhånd fremover, fremfor ferdig aioli.
Da vet du jo allerede hvor sykt enkelt og kjapt det er å lage selv.
Og for ikke å snakke om smaken.
Sist helg var vi i konfirmasjon og konfirmanten spurte fint om jeg kunne lage foccacia.
Sa selvsagt ja og laget aioli, som jeg visste passer perfekt til nystekt deilig brød.
Hennes mor hadde laget basilikumpesto ( min oppskrift så klart) og hadde en såkalt «hjemmelaget halvfabrikat» av en aioli. Skal ikke nevne merke, men det smakte VONDT, rett og slett. Det var samtlige enig med.
Hva kan du aioli brukes til
Aioli/hvitløksmajones passer til veldig mye, blant annet så er det veldig godt sammen med nybakt brød, stekte poteter, tapas, i potetsalat, til salat, grillmat og ikke minst knallgodt til skalldyr.
Klassisk aioli er rett og slett hjemmelaget majones med hvitløk. Majones består helt enkelt av eggeplommer og nøytral matolje. Det du trenger av utstyr er en stavmikser eller en bkender.
Aioli holder seg i kjøleskapet i opptil flere uker så lenge den blir oppbevart i en tett boks.
Når du setter i gang med å lage aioli og du har planer om å lage 1, 2 eller 3 varianter. Så lager du helt enkelt den klassiske først. Det er basen. Som du deretter deler opp og tilsetter smakene du vil ha.
Disse 3 jeg valgte ut i dag, er skikkelig god og noe som passer enhver smak.
Kommentar:
konsistensen på en aioli skal være ganske tykk, den skal holde fasongen og ikke være rennende.
Det står i vann til justering i oppskriften. Vannet brukes for å juster for at ikke majonesen skal sprekke. Ha bitte vann hvis du ser den blir for tykk.
Om den skulle sprekke, fortvil ikke.
Ha en ny eggeplomme i en bolle og hell i den sprukne massen litt og litt til den tykner igjen.
Curry Aioli
Chili aioli
klassisk aioli
Oppskrift KLASSISK AIOLI i stor porsjon
- 3 eggeplommer , eller hele egg( med hele egg er det nesten umulig å feile)
- 1 ts dijon sennep
- 1 ss lime saft/ eller sitron
- 3 fedd hvitløk (presset eller finhakket)
- 4-5 dl nøytral matolje som solsikke/raps
- 2 ss vann, for justering dersom behov
- 1/2 ts salt
- 1 knivspiss pepper
Slik gjør du
Grunnoppskrift
- Ha eggeplommer i en bolle sammen med sennep, presset hvitløk og limesaft
- Ha i litt og litt olje, i en tynn stråle mens stavmikseren jobber. (ved hele egg ha alt i et litermål og sett stavmikser helt ned i bånn og kjør på. Løft den sakt men sikkert opp og se at den ikke blir for tykk i konsistenten)
- 3. Smak til med salt og pepper.
Kommentar: For å lage de to andre, tilsett ingrediensene nedenfor.
CHILI AIOLI
- 1/3 del av aiolien
- 1 knivspiss røkt paprika krydder/ evt vanlig paprika krydder
- 1 knivspiss chili pulver eller mer for de som vil ha den enda mer spicy
- 1 ts chili olje, kan droppes
CURRY AIOLI
- 1/3 del av aiolien
- 1 ts karri pulver
- 1 knivspiss gurkemeie