Hjemmelaget Béarnaisesaus, så utrolig godt og enkelt å lage!
Jeg har sikkert laget noen hundre, om ikke noen tusen liter i min kokkekarriere.
Jeg skal lære deg å lage en skikkelig god Béarnaisesaus som du selv kan lage på under 15 minutter. Høres ikke det bra ut?
Bérnaisesaus passer perfekt sammen med biff, men også innmari godt til både svin, kylling og alle slags gode poteter og grønnsaker.
Enkel og lettlaget saus
Jeg tror at mange blir skremt av tanken på å lese at du må lage en reduksjon med hvitvin og sjalottløk for å kunne lage en god
Béarnaisesaus. Det trenger du så absolutt ikke. Men du må gjerne gjøre det hvis du vil. Legger ved oppskrift og fremgangsmåte på den klassiske fremgangsmåten og på min matpaaminutter versjon. Så kan du selv velge neste gang.
Det som jeg syns er vesentlig å ha i hus, er syltet estragon. Som er «små» glass med estragonblader i lake.
Disse glassene selges hos matbutikker med svært godt utvalg, eller i nettbutikker som Oluf Lorentzen. Jeg har kjøpt og betalt dette selv, så ikke sponset eller betalt samarbeid. Men en anbefaling.
Den kan også brukes på kjøtt og fisk som smaksforsterker, i tillegg har glasset lang lang holdbarhet.
Du kan også benytte deg av å bruke eddik 7%.
Estragon MÅ du ha i sausen, men du kan bruke ferske estragonblader, tørket, eller den syltede.
Håper du vil teste denne ut og fortell meg gjerne hva du synes om den😍❤
til 4 porsjoner trenger du
- 2 eggeplommer
- 3 ss estragonlake
- 1 ss estragonblader, gjerne syltet ( friske eller tørket går også fint)
- 250 g smør
- 1 ss sitronsaft
- 1 ss worchestershiresaus
- 1 ts tabasco
- 1/2 ts sukker
- salt og pepper
Reduksjon ( lages dersom du ikke har syltet estragon)
- 1 sjalottløk
- 1/2 dl hvitvin
- 1/4 dl hvitvinseddik
Slik gjør du
- Begynn med å lage reduksjonen dersom du ikke har syltet estragon. Finhakk løken og kok den opp sammen med eddik og hvitvin. La den småkoke på middels varme til halvparten av væsken er borte. Tar bare noen minutter. Sil blandingen og ha den over i en metallskål, eller annen skål som tåler varme.
- Smelt smøret over middels varme. Sett smøret litt til sides i 5 minutter. Bruk en skje til å fjerne skummet på toppen av smøret.
- Ha 2 eggeplommer i skåla sammen med reduksjonen ( eller syltet estragon). Her kan du enten piske for hånd med en ballongvisp eller bruke stavmikser ( noe jeg alltid gjør)
- Spe med klaret smør gradvis, i en tynn stråle, imens du pisker eller bruker stavmikser hele tiden. De hvite melkepartiklene som har sunket til buns skal ikke med i sausen. Til slutt skal du ha en tykk saus ( blir den for tykk kan du spe på med en spiseskje eller to med vann. Smak til med sitronsaft, worschestershiresaus, tabasco og krydder.
Kommentar:
- Sausen kan sprekke. Det skjer til og med den beste kokken i blant. Da tar du frem en ny bolle med en ny eggeplomme i og gjerne en spiseskje med reduksjon, estragonlake eller 7% eddik. Og så sper du gradvis i den sprukne sausen, på samme måte som du gjorde med smøret første gangen.
- Dersom du ikke skal spise sausen med det samme, må du lage deg et vannbad. Kok opp en halv kjele med vann og sett bollen med saus over, etter at vannet har kokt opp. Så kan du sette vannet ned på middels varme frem til sausen skal serveres.
Trenger du inspirasjon til flere sauser, ta en titt HER
Neste uke skal jeg prøve å få ut oppskrift på 2 sauser, en saus som passer til fisk og en god soppsaus.