4 Oktober er kanelbollens dag og dette skal vi selvsagt feires.
Skal du bake i dag, eller kanskje flytte bolledagen til lørdag i stedet?
De av dere som kjenner meg vet at jeg IKKE er superglad i kaker og andre små søte fristelser. Selv om jeg er utdannet kokk, betyr det ikke at jeg er konditor…hehe, men gjærbakst har jeg ingenting i mot.
Det har nemlig blitt endel gjærbakst og annet søtt på bloggen/Instagram og snap siste ukene, mer enn normalt!
Rett og slett fordi jeg har hatt «all verdens tid». Eller det er ikke helt sant, men noe i den dur.
Har hatt totalt treningsforbud, annet enn den jeg får hos fysio. Har vært såpass dårlig at det å sitte, å ligge, har vært så mye verre enn det å stå og bevege meg bortover gulvet.
Så hvorfor ikke da bruke anledningen til å få bake:)
Skal ikke skryte på med at jeg har bakt så mye, men har lest oppskrift til min datter på 5år. Hun elsker å bake og ikke minst GRISE på kjøkkenet. Jo flere kokker, desto mere søl haha. Trenger ikke hjelpen av mamma når hun er blitt så «stor»…
Uansett, så bakte hun disse kanelbollene i går. Hun gjorde absolutt alt alene, bortsett fra at jeg viste henne hvilken størrelse vi måtte skjære bllene opp i.
Når de var ferdigstekte, fikk hun selv lov til å gi bort noe av bakverket til de fantastiske naboene våre. Den største glede du kan ha, er å gjøre andre glad!
Kanskje du har en nabo som fortjener en nystekt kanelbolle?
Uansett hvem du måtte dele med, så vil du gjør en person litt ekstra glad:-)
Se bilder nederst i innlegget for å se annen bakst du kan lage av samme basis oppskrift!
Denne søte gjærdeigen uten tilsatt sukker, gir alltid svært luftig, saftig og godt resultat.
Det tar tid å vente på heving, men det er viktig å heve lenge nok for godt resultat.
PS: Innlegget vil bli oppdatert veldig snart. Mangler bilde med glasur på. Men fikk ikke lastet opp de bildene i kveld, dessverre.
Oppskrift på glasuren vil bli lagt ut samtidig som bilde. Beklager dette!
Oppskrift til Ca. 22 boller
- 930 g hvetemel
- 100 g sukrin e.l.
- 10g tørrgjær, til søte deiger
- 1 ts kardemomme
- 0,5 ts salt
- 1/2 ts ekte vanilje pulver/ evt ekte vanilje sukker
- 5 dl lettmelk, lunken
- 2 ss honning
- 1 egg
- 80 gram romtemperert smør
Fyll
- 5o gram meierismør
- 3 ss kanel
- 5 ss sukker ( her kan du selvsagt kjøre sukrin om ønskelig)
- 2 ss kremost lett
- 2 ss smør
- 3 ss sukrinmelis
- 2 ts Zero dråper med bringebærsmak ( kan sløyfes)
- Ha på glasuren når bollene har avkjølt seg litt:)
Slik gjør du
- Bland alt i en stor bakebolle, bortsett fra smør. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin på middels hastighet.
- Kjør i Ca. 5-10 minutter. Deigen kan virke litt hard, men den blir perfekt når smøret blandes i.
- Ha i smør klatter litt og lett mens deigen eltes på lav hastighet. Kjør til deigen er så smidig at den slipper bakebollen.
- Hev deigen i 1-1,5 timer på et lunt sted.
- Lag ostekrem til fyll ved å vispe sammen alle ingrediensene til kremen. Ha gjerne i mer søtning om du vil ha enda søtere smak.
- Ha deigen ut på benken og bruk litt mel om den skulle være litt klissete. Kjevle den til ca. 1 cm tykkelse. Smelt smør og bruk en pensel til å smøre et tynt lag utover deigen. Strø så over en miks av kanel og sukker.
- Rull deigen sammen til en pølse og skjær opp passe stor boller som du legger på brett med bakepapir. Ha et håndkle over bollene og etterheves i 45-60 minutter. Pensle bollene med egg eller lettmelk. (perlesukker kan strøs på om ønskelig)
- Stek i forvarmet ovn på varmluft. 210 grader i Ca. 15 minutter.
skillingsboller
Alle bakverkene på bildene under, er bakt med samme grunnoppskrift for søt gjærbakst som i oppskriften ovenfor!
Bilde 1: bringebær snurrer med ostekrem
Bilde 2: Salte karamell snurrer