Klassisk surret skinkestek | airfryer

 

Surret svinesteik med godt tilbehør.

Steik med sprø svor, saftig kjøtt og med en deilig og smakfull saus.

En klassisk norsk middagsrett som vi ønsker å dele med deg i dag.

Svinekjøtt er ikke det beste kjøttet jeg får, men med mye godt tilbehør, så blir det KNALL!

Vi har de siste gangene (siste 3 år) stekt steiken i Airfryer. Det er faktisk svært sjeldent vi bruker stekeovnen lengre. Nå er vi kun 2 pers i denne husstanden, så da er det vanvittig lettvint med disse maskinene.

Så over til Svinesteiken

Satt ei form i bunn av ovnen med litt kokende vann i, som jeg lot steiken dampe litt i først. Da får du samtidig litt god kraft til sausen. Hadde i steketermometer hele veien. Steika tok jeg ut når den målte til 70°.

Stekte den med hyssingen og svor, men skar av svoren og kutta den i terninger som vi hadde ved siden av. Det er ange som liker den sprø svoren. Dersom du ønsker, kan du ta av hyssingen og rute opp svoren skikkelig.

Klassisk svinestek lages gjerne med svisker og epler, men den kan lages med så mye mer enn det. Mange som har sin egen vri og fast tilbehør til steiken.

Vi brukte kålrot, gulrøtter, surkål, brun saus og tyttebærsyltetøy denne gangen. Jeg elsker rotgrønnsaker!

Oppskrift på Svinestek til 5-6 pers

  • 1,5 kilo svinestek/skinkestek
  • 1,5 ss salt
  • 2 ts sort pepper
  • 0,5 liter kokende vann

Tilbehør

  • Kokte poteter
  • Kokt Kålrot
  • Kokte gulrøtter
  • Surkål ( ferdigkjøpt denne gangen)
  • Tyttebærsyltetøy

SAUS

  • 80 g smør
  • 2 toppede spiseskjeer hvetemel
  • kraften fra steika pluss 2-3 dl ekstra vann med 1 buljong terning, eller fond
  • 1 ts Dijon sennep
  • 2 ss tyttebærsyltetøy
  • 2-3 skiver med brunost
  • 1 ts sort pepper
  • 1 ts salt
  • noen dråper sukker kulør
  • 1 skvett fløte om ønskelig, men ikke et must

Slik gjør du:

  1. Gni steiken inn med salt og pepper. Legg den i ei ildfast form og ha over kokende varmt vann. Ha gjerne folie over og pakk den litt inn. La den stå i Airfryer på 200° i 40 minutter.
  2. Ta bort folien, skru ned tempen til 170°og stek videre i 30 minutter for så flytte steiken over på rist og skru opp tempen igjen til 200° i 20 minutter til. Bruk termometer og sjekk at den har oppnådd 70°c.
  3. La steken hvile noen minutter før du begynner å skjære i den.
  4. Lag sausen ved å brune smøret, ha i mel og tilsette krafta litt og litt mens du rører godt. Skal ha en klumpfri saus. Ha i resten og la den småkoke noen minutter imens steiken hviler. Smak til! Bruk sukkerkulør for brunere farge etter behov.
  5. Server med kokte grønnsaker, varm surkål, kokte poteter og tyttebærsyltetøy.

HUSK at om du steker du uten svor, kan du beregne kortere steketid!

Kommentar:

Husk at steketiden her avhenger av tykkelse. Men også forskjell på steketid fra airfryer til airfryer. Bruk et termometer og sett i den tykkeste delen av steiken.

I stekeovn tar det ca 1,5-2 timer å steke ferdig etter dampingen.

Har du en standard airfryer, kan du ha litt vann i beholderen for å samle kraften eller bruke en bolle/bakebolle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Translate »
Nyhetsbrev: Få nyeste oppskrifter direkte på epost. Trykk her for å melde deg på
Nyhet! DEN STORE AIRFRYERKOKEBOKA 2 er her. Forhåndsbestill her!
+