Tyrkisk tomatsalat, en av mine favoritt salater!!
Salaten er innmari god. Her eksploderer smakene i munnen. Du må for all del ikke kaste sausen som blir liggende igjen i bunnen, den er det bar helt nydelig.Nam nam❣
Denne digge salaten lager vi året rundt!
Tomatsalat som passer ved siden av det meste. Elsker å mumse den ved siden av pizza, til kebab, kjøtt, fisk osv!
For å lage denne trenger du et krydder og en saus, som du må innom en orientalsk butikk for å kjøpe, men jeg lover deg at det er verdt turen.
krydderet heter Sumak, som er et noe syrlig krydder som brukes mest i Tyrkia og Midtøsten.
Krydderet er også godt å bruke i ris, til kebab, i hummus osv.
I tillegg vil du trenge en granateple-sirup ( nar ekşisi sos) som de også selger i Orientalske butikker, eller i butikker med stort og godt utvalg.
Denne kan du bruke i salat, til marinering, til desserter osv.
Tyrkisk mat i mitt ❤
Jeg er svært glad i Tyrkisk mat og da mener jeg ikke den maten du får servert på restaurantene hvor turistene normalt sett spiser når de ferierer i Tyrkia. Men maten de serverer de lokale restaurantene. Der hvor de selv spiser mat ute, er der du får ekte kvalitets mat fra det tyrkiske kjøkkenet.
Smaker som eksploderer i munnen og man trenger ikke gå på den fineste restauranten. Et lite Tyrkisk gatekjøkken på hjørnet kan være mer enn godt nok til å gi deg en herlig smaksopplevelse.
Det beste jeg noensinne har spist i Tyrkia, var i en restaurant de hadde spesialisert seg på supper. Deriblant en suppe med lam.
Altså det smakte så sykt godt. de helte over hvitløk og chili som freste i suppeskåla. De serverte deilige salater og brød ved siden av. Samt sprøsteke innvoller som vi krydret med cumin. Det høres kanskje ikke så godt ut, men prøv det neste gang du er i Tyrkia. Spør gjerne hvor du kan finne et godt Suppe-kjøkken.
Dette trenger du til en stor skål, Ca. 4 porsjoner
- 4 store modne tomater, helst klasetomater
- 1 agurk, eller 3 mindre Tyrkiske agurker
- 1 stor rødløk
- 4 ss friske mynteblader
- 1 ss frisk persille
- Saften av 1 lime
- 0,5 dl olivenolje med nøytral smak
- 4-5 ss granateple sirup ( nar ekşisi, heter min favoritt som du får kjøpt i Orientalske butikker)
- 2 ss sumak
- salt og pepper
Slik gjør du
- Skyll tomater og agurk i kaldt vann. Skrell løken og kutt opp alle grønnsakene i terning størrelse. Ha de oppi en stor skål.
- Finhakk urtene og ha dem over i salaten sammen med olje, sumak, lime og sirup. Bland alt sammen med en stor skje og smak til med salt &pepper
Kommentar:
Dette er ikke første gang jeg har delt denne tomatsalaten her på bloggen. Men jeg synes at den fortjener et eget innlegg. Det er tross alt den salaten jeg lager flest ganger i året.