Tzatziki er en enkel, god og mager dressing/dip som er laget på yoghurt og agurk.
Brukes mye i Tyrkia og Hellas hvor den som oftest blir servert som forrett ( meze), til kebab, kylling, grønnsaker.
Grillsesongen
Dette er en skikkelig god sommer-dressing som jeg anbefaler deg å ha klar i kjøleskapet nå som vi går inn i sommerhalvåret.
Den er super lett å lage, tror faktisk at du vil bli overrasket om du ikke har laget dette tidligere.
God som gull på smak og det må selvsagt nevnes at dette er en av de sunneste dressingene jeg vet om.
Jeg laget tzatziki her i påsken, men måtte lage enda en skål her om dagen.
Vi bruker den gjerne til Laks, i pitabrød, til gresk salat, til tyrkisk pizza, til kylling og til lasagne.
Den passer til det meste av grillmat, salater og innertier som dip til grønnsaker!
Oppskrift
- 1 agurk
- 1 stor hvitløk(rundt type (kinesisk) eller 4 fedd
- 2 dl yoghurt naturell eller gresk yoghurt
- 1,5 ss salt
- 1 god ss tørket dill. Bruk gjerne frisk dill
- 1/2 lime eller sitron
- 2 ts eddik
- 3 ss olivenolje
- 1/4 ts pepper
Slik gjør du
- Riv agurken på et rivjern og legg et kjøkkenhåndkle eller tykkere kjøkken papir i en skål. Ha den revne agurken oppi klede og strø over 1 ss salt. La det trekke noen minutter og klem så håndklede sammen til en ball og press ut all væske. Du skal ha en god kompakt liten ball igjen med agurk.
- Tøm bort agurksaften, ha i alle de øvrige ingrediensene i bollen og bland sammen.Du kan spare oljen og ha den over dressingen til slutt om ønskelig. Ha så i den revne agurken og smak til. Ha i litt mer salt om dette trengs ( som oftest har jeg i en halv teskje til )
- Sett dressingen/dippen/sausen i kjøleskapet frem til den skal brukes.
Kommentar:
Den tåler stå i kjøleskapet i 1 ukes tid om du oppbevarer den i en lukket og tett boks.