De beste brødene lager du selv, er du ikke enig?
Sprø skorpe, deilig smak og saftig brød.
Hjemmebakt brød med få ingredienser og som krever lite jobbing..
Selve brødet lages på minutter
Det beste er å heve mellom 10-12 timer på benken. Eller du kan sette brødet til heving om kvelden i kjøleskapet og bake ut neste ettermiddag. (kan stå på benken i opptil 15 timer)
Brødet holder seg ferskt i dagevis så lenge du pakker det inn i et forkle.
Det viktigste med dette grytebrødet, er at det må stekes i en støpejern gryte. Selve gryten forvarmes før deigen hvelves oppi før stekinga starter. Gryta blir som en liten ovn i seg selv.
Oppskrift 1 brød
- 7dl kaldt vann
- 600 g siktet spelt mel/eller hvetemel
- 200 g sammalt spelt/sammalt hvete
- 1dl havregryn
- 1dl sesamfrø
- 1/3 ts tørrgjær
- 1 stor gulrot
- 1ts Maldon salt
- 130 g EKSTRA sammalt eller siktet mel til etterheving
Slik gjør du
- Bland alt det tørre og ha det over i bollen med det kalde vannet. Bland godt, slik at det ikke er noen klumper igjen med mel. Deigen skal være nokså klissete.
- Skrell gulroten og rasp på rivjern. Vend den inn inn i deigen. Ha plastfolie over bollen og la den stå på kjøkkenbenken i minst 8 timer, gjerne opp mot 12 og 15 timer.
- Sett ovnen på 250 grader og sett inni gryta med lokk på. Vend forsiktig inn 130 g mel i deigen. Brett inn mot midten hele veien rundt.
- La den etterheve i Ca. 20-30 minutter. Hvelv så deigen i en smurt/spray med olje og varm jerngryte.
- Strø over Maldon salt og skjær et snitt i brødet om du ønsker dette.
- Sett gryta inn i ovnen med lokk på og stek på nederste rille. Skru så temperaturen ned til 230 grader.
- Etter 45-50 minutter, ta av lokket og stek i ytterligere 10 minutter.
- Ta ut brødet og hvelv over på rist og la det ligge i minst 30 minutter før du begynner å skjærer i det.
Kommentar:
Server med ditt favorittpålegg eller ha det som tilbehør til suppe og lignende.
Husk å oppbevare det i håndkle på kjøkken benken!
Ha en fortsatt fin kveld og uke videre❤