Luciadagen nærmer seg ( fredag 13 desember) og vi bakte lussekatter sist helg, da vi hadde tid og anledning.
Har laget en sukkerfri versjon og igjen brukt den samme grunnoppskriften min til søt gjærbakst. Den blir alltid vellykket. Bollene blir luftige og gode.
Hadde i litt for lite søtning, så legger i litt ekstra på oppskriften, for å være sikker på at de blir perfekt:-D
I dag skal vi bruke dagen på å lage/dekorere pepperkaker sammen med venner og høre på julemusikk. Regnet PØSER ned her i Bergen, så julestemningen må vi grave frem på et vis. Ha en fin fin søndag <3
Oppskriften holder til ca. 10 boller
- 930 g hvetemel pluss 2-3 ss mel etter at du har tilsatt romtemperert smør
- 100 g sukrin gold e.l. eller bruk vanlig sukker
- 10 tørrgjær, til søte deiger
- 1 ts kardemomme
- 1 gram safran
- 1/2 ts gurkemeie
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts ekte vanilje pulver/ evt. ekte vanilje sukker
- 5 dl lettmelk, lunken
- 2 ss sukringold sirup evt honning eller sirup
- 1 egg
- 80 gram romtemperert smør
Slik gjør du
- Ha gjær, lunken melk og sukrin gold sirup i en bolle og bland godt. Bland alt det tørre i en stor bakebolle, bortsett fra smør. Og ha deretter i det våte. Elt deigen godt i en kjøkkenmaskin på middels hastighet Kjør i ca. 5-10 minutter. Deigen kan virke litt hard, men den blir perfekt når smøret blandes i. Ha i smørklatter litt og litt mens deigen eltes på lav hastighet. Kjør til deigen er så smidig at den slipper bakebollen.
- Hev deigen i Ca. 1 time på et lunt sted. Ha bolledeigen utover bakebord.
- Rull deigen sammen til en pølse og skjær opp passe stor boller, veide mine til 100gram pr stk. som du legger på brett med bakepapir. Form lussekattene som du vil og legg gjerne i rosiner ( se bilde)
- Ha et håndkle over bollene og etterhev i ca. 4o minutter.
- Pensle bollene med egg eller lettmelk. Stek i forvarmet ovn 210 grader i ca.12-15 minutter.